Toch onderzoek naar koopkracht pensioen
Lees meerOns standpunt over pensioen
Lees meerWord vrijwilliger bij ANBO-PCOB
Lees meerVragen en antwoorden Nieuwe Pensioenwet
Lees meerLees meer over de afdelingen
AfdelingenWanneer de kinderen uit huis zijn of u om een andere reden ruimte over hebt thuis, kan een huis soms groot en ongezellig aanvoelen. Heeft u er wel eens aan gedacht om een kamer te verhuren? Kamers met Aandacht is er speciaal voor mensen die ruimte over hebben en wel wat gezelligheid in huis kunnen gebruiken.
Bianca van der Neut is directeur en oprichter van Kamers met Aandacht, een non-profit organisatie die kwetsbare jongeren op weg helpt naar zelfstandigheid. “Vooral voor jongeren die niemand hebben om op terug te vallen is het een te grote stap om van een groep met begeleiders naar een woning voor zichzelf te gaan. Een kamer met aandacht gaat niet per se om de kamer, die is tijdelijk. Het gaat erom dat jongeren ergens komen te wonen waar ze iemand hebben om op terug te vallen. Na één of twee jaar zijn ze gewend aan zelfstandig wonen, hebben ze hun netwerk uitgebreid en zijn ze klaar voor de volgende stap.” Inmiddels zijn 44 jongeren geholpen aan een kamer.
Kamers met Aandacht is er niet alleen voor jongeren. Van der Neut legt uit: “Er zijn veel ouderen die letterlijk ruimte over hebben. In hun huis en in hun leven. Sommigen van hen willen graag iets doen voor iemand, maar niet meer heel intensief zorgen. Of ze hebben behoefte aan een beetje reuring. Dan is Kamers met Aandacht een mooie oplossing. Verhuurders van Kamers met Aandacht zijn vaak mensen met volwassen kinderen die het huis uit zijn, die ruimte hebben en zin hebben in wat gezelligheid. Soms zijn het mensen die vroeger pleegzorg hebben verleend en dat nu niet meer willen. Maar deze ervaring hoef je helemaal niet te hebben. Affiniteit met de doelgroep is fijn, maar het enige wat belangrijk is, is dat je ruimte hebt en bereid bent een beetje aandacht aan je huurder te besteden.”
Kamers met Aandacht is niet op zoek naar mensen die hun kamer verhuren om financiële redenen. Van der Neut: “Natuurlijk is dat extra geld wel fijn, maar dat mag niet de hoofdreden zijn. Mensen kiezen er bewust voor om hun kamer te verhuren aan kwetsbare jongeren. Iemand bij wie je van betekenis kunt zijn. En als verhuurder heb je ook een signalerende functie. Omdat Kamers met Aandacht een commerciële huurovereenkomst regelt, raken verhuurders hun huurtoeslag niet kwijt. Wel moet toestemming gevraagd worden aan de woningbouwcorporatie of de hypotheekverstrekker. De meeste corporaties en banken omarmen ons initiatief en verlenen die toestemming.”
“Bij het maken van een match tussen verhuurder en huurder, is de verhuurder het uitgangspunt”, vertelt van der Neut. “We kijken altijd goed naar wat de motivatie van de verhuurder is, wat ze willen betekenen en hoeveel aandacht ze willen geven. We kijken ook naar wat voor type mens iemand is, ben je bijvoorbeeld rommelig of juist heel erg netjes. Heb je ervaring met kinderen? Sommige mensen willen graag een keer per week samen eten en wel eens helpen met de post, anderen willen dat liever niet. Bij jongeren kijken we hoeveel behoefte ze hebben aan aandacht. Sommigen vinden veel aandacht fijn, anderen willen niet zoveel bemoeienis. Ook belangrijk: hou je van huisdieren? Of van kinderen?”
Van beide partijen brengt Kamers met Aandacht zo een heleboel gegevens en wensen in kaart. “Zodra we een jongere vinden die bij een verhuurder past, stellen we de match voor. Als ze het beide zien zitten, hebben we daarna een kennismakingsgesprek. Bij dat eerste gesprek is iemand van jeugdzorg en iemand van Kamers met Aandacht. Eventueel volgt daarna nog een gesprek zonder de begeleiders. Het laatste gesprek is het startgesprek waarbij afspraken over huisregels worden gemaakt. Kamers met Aandacht blijft de hele huurovereenkomst als achterwacht voor de verhuurder.”
“Het is belangrijk om te weten dat we echt goed kijken naar welke jongeren we plaatsen”, benadrukt Van der Neut. “Er bestaan veel vooroordelen over jongeren uit de jeugdzorg, maar 95 procent woont niet thuis omdat hun ouders problemen hebben – niet zijzelf. Dat je daardoor wat littekens oploopt is logisch. Daar krijgen ze ook professionele hulp voor. Maar in de basis zijn het goede mensen en geen probleemjongeren.”
Dit zijn de eerste stappen:
Lees meer op kamers met aandacht
Vijf jaar geleden verhuisden Ab en Lineke Hengeveld naar een dubbele woning met als doel om na hun pensioen nog iets voor anderen te betekenen. Ab Hengeveld vertelt: “Mijn vrouw en ik hebben vroeger veel pleegkinderen opgevangen. Op een gegeven moment kwam dat op een lager pitje, maar het idee om het weer op te pakken is er altijd geweest. Toen dit huis op ons pad kwam zagen we de mogelijkheid om iets voor anderen te betekenen zonder te veel privacy in te leveren. We hebben ieder onze eigen verdieping met eigen voorzieningen maar we kunnen onze huurders wel genoeg ondersteunen.”
“Ik vind Kamers met Aandacht een hartstikke mooi initiatief. Zij zorgen voor het huurcontract en de begeleiding van de huurders. Ook selecteren zij de huurders en zorgen ze ervoor dat ze aan bepaalde criteria en voorwaarden voldoen. En als er wat is staat Kamers met Aandacht altijd klaar om ons te helpen. Wij bidden altijd dat er iemand mag komen die het echt hard nodig heeft. Maar ik kan me voorstellen dat er ook veel mensen zijn die wel een beetje gezelschap kunnen gebruiken. Voor hen heeft Kamers met Aandacht vast ook een goede match.”
Direct naar
Lidmaatschap
Ledenservice
Advieslijn
Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?
Aanmelden