Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Slim huishouden

Wonen
anbo-pcob-slim-huishouden
Hero background icon

Niets fijner dan een schoon en opgeruimd huis. Maar stofzuigen, dweilen, ramen zemen; het zijn klusjes die niet alleen veel tijd, maar ook best wat fysieke inspanning vergen. En hoewel bewegen gezond is, kunnen we daarbij soms wel een beetje hulp gebruiken. Van een … robot?

Slim wonen, wat is dat eigenlijk? Wij zien het als een omgeving die met gebruik van moderne technieken en apparaten een zo comfortabele, leuk en veilige woonomgeving biedt. Dit keer zijn we op zoek gegaan naar slimme schoonmaakapparaten die ons allerlei huishoudelijke taken uit handen kunnen nemen.

Stofzuigrobot

Stofzuigen kan een flinke klus zijn als je niet meer zo mobiel bent. Het apparaat door het huis sjouwen, bukken om onder het bed, tafels en stoelen te komen en dat nog eens een keer of twee, drie per week. Een stofzuigrobot biedt dan uitkomst. De robot zuigt automatisch het huis en ja… de lage varianten kunnen ook onder de bank. Vierkante of U-vormige robots kunnen het beste langs muren en in hoeken zuigen. Wilt u dat de stofzuigrobot aan de slag gaat als u van huis bent, dan kunt u dat van te voren programmeren. De robot heeft bots- en afstandsensoren en kan zo zelfstandig door het huis navigeren. De trap op kan helaas (nog) niet maar dankzij de ‘afgrondsensor’ kan de stofzuigrobot er ook niet af vallen. En nog een voordeel: stofzuigrobots maken een stuk minder herrie dan de normale stofzuiger.

Dweilrobot

Ook bij het dweilen van tegels of een andere harde vloer hoeft u niet meer zelf aan de slag. Een dweilrobot schrobt de vloer en zuigt het vieze water direct op. De dweilrobot is net als de stofzuigrobot programmeerbaar en dweilt als u van huis bent. Helemaal handig: u kunt het apparaat op afstand met een app bedienen. Door de valbeveiliging en muurdetectie komt de robot op alle plekjes. En geen zorgen over uw kleden, want die weet hij te vermijden. Een dweilrobot werkt op een accu en kan zichzelf weer opladen.

Luchtreiniger

De vloeren worden goed schoon dankzij de stofzuig- en dweilrobot. Maar een huis is pas echt schoon als er goed gelucht is. Frisse lucht doet ons zoveel goed en toch zitten we veel binnen, waar de luchtkwaliteit vaak verre van optimaal is. Een luchtreiniger filtert meer dan 99 procent van het stof en de allergenen en stoot schone lucht uit. Luchtreinigers filteren, bevochtigen of ionizeren zelfs de lucht in huis. Bij dat laatste wordt een elektrische lading in de lucht gebracht waardoor het aantal stofdeeltjes vermindert. Slimme exemplaren gaan nóg een stapje verder en meten zelf de luchtkwaliteit. Ze controleren de lucht en detecteren verontreinigende stoffen waarop ze hun programma aanpassen.

Een schone kattenbak

Nog zo’n karwei. Een kat in huis is gezellig maar het verschonen van de kattenbak is een ander verhaal. De sensor in een zelfreinigende kattenbak meet wanneer de kat is geweest en reinigt het kattengrind vanzelf. Het grind wordt gezeefd en opgeslagen in een lade. Via een app ontvangt u een bericht wanneer de lade vol zit. Handig, en bovendien bespaart het naast een onaangenaam werkje ook een hele berg kattengrind.

Ramenlaprobot

En dan de vervelendste schoonmaaklus van allemaal; ramen lappen. Want wie staat er in weer en wind nou graag op een keukentrap de ramen te zemen? Een ramenlaprobot zuigt zich vacuüm aan de ruit en ‘kruipt’ vanzelf het hele raam over. Op een ladder staan is dan niet meer nodig. Ook al kan een ramenlaprobot autonoom aan de slag, de meeste varianten zijn te besturen met een afstandsbediening of een app. Het apparaat is vooral handig bij grote ruiten want hoekjes, dat blijft toch lastig.

Wilt u een slim apparaat aanschaffen?

Robbert Tigchelaar is medeoprichter van Smarthomeweb.nl, een informatieve website met onafhankelijk smarthome-advies. Volgens Tigchelaar is een slim apparaat in huis handig maar vraag u bij aanschaf eerst het volgende af:

  • Is het apparaat wel echt ‘slim’? Dat wil zeggen, werkt het apparaat automatisch en communiceert het met andere apparaten? Let ook op of het apparaat met een app te bedienen is of niet.
  • Hoe zit het met uw privacy? Bij slimme apparaten wordt er persoonlijke informatie gevraagd. Wees kritisch en bekijk de beveiliging ervan.
  • Werkt het apparaat alleen via internet? Veel slimme apparaten bedient u middels een app of voice-assistent. Bedenk u wat er gebeurt als de internetverbinding uitvalt.
  • Is het apparaat echt handiger? Slim betekent niet altijd handiger. Voor sommigen is het bedienen van een robot via een app een uitkomst voor een ander is het handmatig aan en uitzetten een veel makkelijkere manier. Ga daarom altijd uit van uw persoonlijke voorkeur.