Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Slim slapen

Wonen
anbo-pcob-slim-wonen-slapen
Hero background icon

Technologie in de slaapkamer

Door technologie te integreren in huis worden lastige dingen ineens gemakkelijker. Zeker in de slaapkamer zorgt domotica voor comfort. En of het nou om nieuwe of een oude woning gaat, slimme apparaten zijn meestal heel simpel te installeren.


De meeste mensen beginnen bij de verlichting om hun huis slimmer te maken. Dat kan al heel simpel door een slimme stekker in uw stopcontact te steken en er vervolgens eigen verlichting op aan te sluiten. Zo is een bestaande lamp voortaan te bedienen via een bijpassende slimme schakelaar of app.

Slimme lampen

Een stapje verder gaat u door slimme lampen aan te schaffen. Onder andere IKEA en Philips verkopen lampen die op afstand te bedienen of met een tijdschema in te stellen zijn. De Philips Hue-verlichting kan zelfs uw natuurlijke bioritme volgen, zodat u wakker wordt met natuurlijk licht en naar bed gaat met intiem warm licht. De slimme lampen werken met een afstandsbediening, slimme schakelaar of app. Ook kunt u ze bedienen via de voice assistent van bijvoorbeeld Amazon Alexa, Apple Siri of Google Home. Ook handig: een bewegingsdetector zodat u ‘s nachts nooit in het donker - of met veel te fel licht - naar de wc hoeft. Een veelgebruikte draadloze bewegingssensor is die van Philips Hue. Deze kan bijvoorbeeld op het nachtkastje staan en zorgt dat de verlichting aan gaat bij beweging. U kunt het zo instellen dat de sensor overdag uitgeschakeld is en alleen ‘s nachts actief is.

Slimme gordijnen

Nog zo’n fijne oplossing; gordijnen die u op afstand open en dicht kunt doen. Handig als u zelf nog in bed wilt blijven liggen of als u niet mobiel bent. Maar ook een uitkomst als u op vakantie bent en toch de gordijnen overdag open en ‘s nachts dicht wilt hebben. De installatie is heel eenvoudig. U maakt uw eigen gordijnrail slim door er een zogeheten Slide op te klikken. Slimme rolgordijnen bestaan ook, bijvoorbeeld bij IKEA. Die zijn via een afstandsbediening te besturen of werken met een verbindingshub via de app of Google Home.

Slimme bedden

Een slim bed kan voor een betere nachtrust zorgen. Bijvoorbeeld als u wakker ligt van een snurkende partner. Zo registreert het bed Auping Smart Base het aantal decibel en zet indien nodig het hoofdeinde automatisch een stukje omhoog of geeft de snurker een liefdevol zetje. Er zijn ook oplossingen voor bijvoorbeeld de temperatuur van uw bed. De matrashoes Luna zit vol sensoren die meten hoe u slaapt en past de temperatuur daar op aan. En dan is er nog het ReST Bed, dat de hele nacht de druk op het matras registreert en de stevigheid daarop aanpast.

Slimme ochtend- en avondroutines

Alle apparaten die in huis gekoppeld zijn aan een smart systeem kunt u met één commando bedienen. Roep bijvoorbeeld ‘Goedemorgen!’ en de gordijnen gaan automatisch open, de lichten en het koffiezetapparaat gaan aan en u hoort vanzelf uw favoriete nieuwszender, het weerbericht of muziek. Dat klinkt als een ideale start van de dag toch? Zo’n routine kunt u ook instellen voor als u de deur uit bent of ‘s avonds als u naar bed gaat. De lampen en apparaten in huis gaan uit, de verwarming springt op avondstand en op de slaapkamer blijft bijvoorbeeld een zacht leeslampje branden.

Waar let je op bij het kiezen van een smart systeem?

Wie in huis slimme technologie wil toepassen begint bij het kiezen van een basissysteem. Daarmee is de grootste stap naar een slim huis gezet. Vervolgens kunnen er aan dit systeem eindeloos nieuwe apparaten worden toegevoegd. Want of het nou om verlichting, de thermostaat, een bed of gordijnen gaat, elk product heeft een eigen app. En om straks niet met twintig apps te eindigen is het handig om één overkoepelend smart systeem uit te kiezen waarmee alle apparaten te bedienen zijn.

Er zijn inmiddels heel wat systemen op de markt. Maar welk systeem past bij u? De Apple Home Kit biedt goede bescherming van uw privacy, maar ondersteunt weinig producten buiten Apple-apparaten. Andere bekende systemen zijn de Google Home en Amazon Alexa. Deze slimme speakers werken los als voice assistent en kunnen ook worden gebruikt om slimme apparaten mee te bedienen. Let daarom bij het aanschaffen van slimme apparaten op de logo’s ‘Works with Apple HomeKit’, ‘Works with hey Google’ of ‘Works with Amazon Alexa’. Klein puntje nog: alhoewel Alexa populair is, spreekt ze (nog) geen Nederlands. Laat u goed informeren want dit is pas een kleine greep uit de beschikbare systemen.