Besparen, wie wil dat nou niet? Op internet zijn heel veel tips te vinden. Maar wij vonden het interessanter om het eens aan onze leden te vragen: wat zijn úw bespaartips? Ze kwamen in overvloed.
"Wij hebben een vrij grote tuin en naast bloemen, aalbessen, druiven en tuinkruiden hebben we er de laatste jaren ook groenten: courgette, pompoen, sperziebonen, snijbiet. Vorig jaar een probeersel: een aardappel in een emmer aarde waar we negen aardappels van oogstten en dit jaar ook in een grotere bak: wat kriel, tien aardappels - de grootste woog een pond. Vanwege de tuin hebben we vier regentonnen zodat we een paar honderd liter voor de tuin hebben, wat dit jaar veel te weinig was, dus misschien kopen we er nog een of twee bij. Het spoelwater van de wasmachine vang ik op en wordt voor het toilet gebruikt. We eten meestal vegetarisch, wat ook voor het milieu heel goed is, meestal week en kook ik een pond peulvruchten (bonen, groene erwten, linzen) en vries een deel in zodat ik kan variëren. Ook zilvervliesrijst kook ik voor een paar dagen tegelijk. Vaak kook ik dit 's ochtends en zet het na een kwartiertje onder een paar theemutsen om gaar te worden, dat werkt net zo als een ouderwetse hooikist. Je kan ook en kussen of dekbed daarvoor te gebruiken. Zelf koken geeft veel genoegen en is het een stuk voordeliger en gezonder, al heb ik wel een paar zakjes en blikjes in huis voor de enkele keer dat er snel iets klaargemaakt moet worden. Ik koop zelden nieuwe kleding: het meeste komt van de kringloopwinkel. Boeken lees ik uit een straatbibliotheek waarna mijn zus ze leest en anders gaan ze naar de weggeefkast in ons wijkcentrum. Verder kan ik het tijdschrift Genoeg (de opvolger van de Vrekkenkrant) en het blog van Annemiek van Deursen aanraden. Kijk maar eens op www.genoeg.nlen het blog van Van Deursen.
"Ik heb enkele bespaartips waarvan men tegen mij zegt: 'daar heb ik nog nooit van gehoord'. Tip één: woont u in een appartement? Ga dan de verwarmingsbuizen isoleren met buisisolatie; een besparing van plusminus twintig procent op uw energiekosten. Tip twee: neemt u een warme douche? Vang het water op zolang het nog niet op temperatuur is. Ik dweil er de vloer mee, was de ramen, geef de planten er water mee en spoel er het toilet mee door. Tot slot: was je handen met koud water. Laat die warmwaterkraan uit."
“Bespaartips, daar heb ik er nogal wat van. Ik heb in de bijstand gezeten en dan leer je dat wel. Ik beperk me er tot één: koop en eet geen voorverpakte groenten en/of maaltijden maar kook zelf. Dat is beter voor je portemonnee. Voorverpakte of gesneden groenten zijn veel duurder dan een krop sla, andijvie enzovoorts. Het is ook nog eens beter voor je gezondheid. ‘Bewerkt’ voedsel is ouder en verliest zijn vitamines sneller door het snijden. Het is goedkoop omdat het wel vult, maar niet voedt. Er zit dus weinig in wat je lichaam wel nodig heeft. Aan voorverpakt voedsel wordt ook veel te veel suiker en zout toegevoegd. Tot slot geeft het plezier. Bewerkt voedsel wordt aan een gemiddelde smaak aangepast, die niet de jouwe is. Eten is een van de betere manieren om jezelf te plezieren, maar dan goed. Dat is niet ‘even snel’. Je waardeert het als iemand tijd en aandacht heeft besteed aan een goede maaltijd voor je. Toch?”
“Ik neem een bad en gebruik dat water om de vloeren schoon te maken en om het toilet door te spoelen. Er gaat geen druppel verloren.”
“Besparen doe ik onder andere door tubes tandpasta of crème die bijna leeg zijn door te knippen en net zo lang te gebruiken tot ik de overgebleven inhoud volledig heb benut. Ik doe restjes eten direct in een plastic bakje of zakje en vries het in. Reuze makkelijk voor een druk moment: even in de magnetron en klaar. Jus bewaar ik in de koelkast. De volgende keer dat ik vlees braad gebruik ik het en zo gaat die heerlijke jus lang mee. In plaats van kleding en schoenen voor het seizoen te kopen, wacht ik op de uitverkoop na het seizoen. Scheelt werkelijk enorm, aan het eind vaak zo’n zeventig procent! Voor cadeautjes neus ik in verschillende kringloopwinkels. Vaak hagelnieuwe producten voor een fractie van de nieuwprijs. Ik heb ook altijd geschenken in voorraad. Dat is een overblijfsel/idee uit de tijd dat de kinderen klein waren en ze onverwacht werden uitgenodigd voor een feestje. Ik lees zorgvuldig de reclamekrantjes en maak gebruik van de voordelige aanbiedingen. Vooral op drogisterijartikelen kun je veel besparen. Oude enveloppen gebruik ik als boodschappenbriefje. In plaats van frisdranken drink ik vruchtensiroop met water. En ik was altijd met een volle trommel. Ik kan nog wel even doorgaan, maar houd het hierbij.”
“Ik heb een aantal hele kleine bespaartips: ontkalk met witte azijn, die is ook voor consumptie waardoor eventuele restjes niet schadelijk zijn voor inname. Looizuur gebruik ik om aanslag door thee te verwijderen. Dat wrijf ik in met een beetje keukenzout en ik spoel het na met water. Ruiten en spiegels maak ik schoon met een beetje spiritus en water. Voor de keuken en het sanitair gebruik ik biotex.”
“Ik ben 1,5 jaar geleden overgestapt naar een intergas machine. Ik heb 400 kuub bespaard. Intergas heeft geen ketel en warm water komt als er om gevraagd wordt. Je hoeft dus niet constant een ketel op te warmen als je warm water vraagt. Ook wordt bespaard op verwarming, als je 21 graden vraagt dan verwarmt de intergas naar 21 graden en gaat dan uit. Zakt de temperatuur naar 20 graden dan springt intergas aan en na 5 tot 10 seconden weer uit. Verder is mijn huis goed geïsoleerd, dus ‘s nachts daalt de temperatuur 3 graden bij 0 graden buiten. Dan zet ik de temperatuur op 16 graden zodat intergas niet ‘s nachts of ‘s ochtends vroeg aanspringt.”
“Iedere maand gaat er automatisch 150 euro naar mijn spaarrekening. Zo heb ik ruim voldoende aan het eind of begin van het jaar om mijn zorgverzekering in één keer te betalen waardoor ik korting krijg. Medische kosten zoals oogarts, oren uitzuigen, fysio en medicijnen doe ik zoveel mogelijk in hetzelfde jaar zodat ik het andere jaar minder eigen bijdrage hoef te betalen. Verder het bekende: ruim voor bedtijd de verwarming lager, ieder jaar andere energieleverancier, folders doorspitten en scoren in de opruiming. Tot slot nog een spaartip: alle muntjes die ik krijg stop ik in een ondoorzichtige pot en kijk er verder niet in. Na een jaar nodig ik mijn vijf kleinkinderen uit voor een ‘muntteldag’. Ze tellen al het kleingeld en mogen het onder elkaar verdelen, al vijf jaar een enorm groot, gezellig succes! Natuurlijk kun je het ook ergens anders voor gebruiken en alleen kleine muntjes in de pot stoppen, maar je staat versteld hoeveel er na een jaar in zit.”
“Mijn boodschappen doe ik altijd bij Albert Heijn omdat dat voor mij het dichtste bij is. Ik let altijd op de bonus en eigen merk. Maak altijd een boodschappenlijstje. Nam ik vroeger nog wel eens wat meer mee, dat doe ik niet meer. Mijn auto heb ik buiten gezet, niet meer in de garage onder de flat. Dat werd steeds duurder. Nu al euro 72 per maand. Dat spaar ik op voor de belasting. Ik heb AOW en een pensioentje. Daar wordt geen belasting van ingehouden dus eind van het jaar betaal ik meer dan 2000 euro. Samen met het vakantiegeld, ik kan dus niet meer met vakantie, heb ik het dan bij elkaar. Met het eigen risico wat ik elk jaar kwijt ben aan medicijnen en bezoek aan de nefroloog is dat ook al 385 euro. Ik heb een groot schrift gekocht, schrijf links de inkomsten op en rechts de vaste lasten, best veel. Ook al rij ik niet veel meer, ik wil mijn auto toch niet missen. Verzekeringen, licht, verwarming, water en abonnementen heb ik doorgenomen en de nodige afgezegd. Nu heb ik net genoeg over voor de boodschappen. Ik heb een hond en een kat die het nodige kosten. Die wil ik niet missen. Als je alleen bent is dat zo gezellig. We zijn allemaal oud, ik ben ruim 83, de hond 15, de poes 17. Dus ik denk het zal mijn tijd wel uitduren.”
“Ik heb twee rekeningen: een voor automatische afschrijvingen en de andere is voor de dagelijkse behoefte. Daar hou ik een goede controle over en zo kan ik heel zuinig omgaan met de bedragen die ik meestal pin. Ik kan goed overzicht houden en geef geen geld uit dat ik niet kan besteden.”
“Zet de warmwatertemperatuur op uw cv-ketel voor douche- en/of vaatwaswater op 50 in plaats van 60 graden. Gooi afvalwater niet door de gootsteen, maar in de tuin. Stel de hoeveelheid spoelwater van het toilet op wat minder bij iedere spoelbeurt. Schakel niet teveel verlichting aan in de avonduren. Zet de pomp van een tuinfontein of 's morgens laat aan en 's avonds als niemand meer in de tuin is uit.”
“Stel bij iedere aankoop die je wilt doen de volgende vragen: heb ik het echt nodig en zo ja heb ik het dan de afgelopen tijd gemist? Word lid van de bibliotheek. Koop nooit voorgesneden groente. Aardappelschijfjes zijn bijvoorbeeld tien keer duurder dan gewone aardappelen. Koop een goede fiets want fietsen kost niets en is heerlijk bij goed weer en bij een fietsclub gaan kost weinig (mij zeven euro per jaar). Draag winterkleren in huis in plaats van de verwarming hoger te zetten. Onderhoud je spullen: schoenen poetsen, kleren verstellen, repareren wat je kunt repareren. Voor wat betreft cadeaus: probeer iets zelf te maken: een nestkastje, jam, kalender, plantenstekjes of iets dergelijks. Geef gelezen boeken cadeau. Gebruik geen dure schoonmaakmiddelen, maar gebruik soda, azijn of groene zeep. Van groene zeep gaat je parket prachtig glanzen! Eet minder vlees. En tot slot: eet producten van het seizoen en uit eigen land.”
“Koop vanaf nu alleen nog A+++ elektrische apparatuur/witgoed. Ontdooi altijd in de koelkast, dus tijdig erin leggen. Vang regenwater op voor planten en dergelijke. Was alleen met volle machine en op lage temperatuur. In Australië wassen ze alles koud. Zelf geen zonnepanelen? Het kan ook collectief!”
“Wij hebben geen speciale bespaartips. Wij zijn bij elke uitgave alert dat wij teveel betalen en voor alle langer lopende contracten vergelijken wij altijd twee alternatieven en stappen indien het loont over.”
“Bespaartip: zeeprestjes in de wasmachine gebruiken. Als ik eieren kook breng ik het water aan de kook met het ei erin. Zodra het water kookt doe ik de verwarmingsbron uit. Even laten staan (tijd afhankelijk van zacht of hard ei) en klaar is het ei. Bij het douchen het koude water dat er eerst uitkomt, opvangen in een bak of emmer en daarmee bijvoorbeeld de planten water geven.”
“We hebben veel moeten besparen in het recente verleden. Met op 65-jarige leeftijd vier ton minder dan in de planning zat kon het niet anders. Gewoon bij alles wat je zou willen kopen je drie keer afvragen of je het artikel wel echt nodig hebt. Meestal is dat niet het geval. En overstappen van Albert Heijn naar de Jumbo scheelde zeker dertig euro per week. Daarbij nog vriendelijker en meer behulpzaam personeel ook. De Volvo S80 de deur uit en een nette Nissan Juke leverde een besparing van rond vijfduizend euro per jaar op. En natuurlijk niet meer iedere week uit eten. Tot slot iedere maand het restant van het huishoudgeld naar een (spaar!?) rekening overmaken. Dat geeft meestal aan het einde van het jaar een leuk bedrag. Terugkijkend blijft er voldoende over om een leuk leven te leiden.”
“Allereerst doe ik alle boodschappen in cash. Ik probeer iedere maand uit te komen met wat ik heb gepland en dat lukt tot nog toe redelijk. We wonen in het centrum dus we hebben vier grote supermarkten op loopafstand dus genoeg om te vergelijken en we betalen geen cent teveel. De rest gaat aan het eind van de maand naar de spaar- of beleggingsrekening. Boven een bepaald bedrag kopen we hier aandelen voor en natuurlijk een beetje door schade en schande wijs geworden. Op de spaarrekening houden we altijd een bepaalde buffer voor onverwachte calamiteiten, stel dat er iemand van de familie ziek wordt, dan moeten we altijd geld achter de hand hebben.”