Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Prettig leven is vooruitzien

Koopkracht
anbo-pcob-vooruitzien
Hero background icon

Altijd goed om te doen: op een regenachtige middag de financiën doornemen. Grip hebben op je geldzaken geeft namelijk een goed gevoel om prettig te kunnen leven. Wij geven graag een paar aandachtspunten mee.

Het leven is soms simpel: er zijn inkomsten, er zijn uitgaven en hopelijk nog een spaarpot. Dus we beginnen met de inkomsten. Of u weet hoeveel inkomsten u heeft, hangt mede af van uw situatie.

Inkomsten

Bent u al met pensioen, dan weet u precies hoeveel u nu krijgt aan AOW en pensioen. Houd er rekening mee dat de meeste pensioenuitkeringen de komende jaren niet meestijgen met de inflatie. De waarde van uw pensioen neemt dus in de komende tien jaar af. Gelukkig stijgt de AOW wel min of meer mee met de prijzen.

Een rekenvoorbeeld: de gemiddelde gepensioneerde krijgt evenveel AOW als pensioen. Als de inflatie tien jaar gemiddeld twee procent is, wordt het pensioen twintig procent minder waard. Als de AOW wel mee stijgt, heeft u over tien jaar dus tien procent minder te besteden (20 procent van 50 procent van het inkomen).

Komt u dan in de problemen? Kijk of u er nog iets bij kunt verdienen – of houd uw uitgaven nog eens goed tegen het licht. Bedenk dat – zo blijkt uit studie – mensen op hogere leeftijd in het algemeen relatief minder geld uitgeven.

Uw persoonlijke situatie is ook van groot belang. Ga dit lijstje maar eens na:

Is uw partner al met pensioen of gaat dat nog gebeuren?

Hoe is het met zijn/haar pensioen gesteld?

Heeft u recht op huur- of zorgtoeslag?

Bent u gescheiden? Dan gaat meestal de helft van uw pensioen naar uw partner – maar andersom ook.

Bent u nog niet met pensioen, dan kunnen dit soort antwoorden bepalend zijn voor keuzes met betrekking tot de zogeheten ‘hoog-laag-constructie’. U kunt de eerste jaren een wat hoger pensioen nemen – wat leidt tot een lager pensioen later. Maar als dan bijvoorbeeld het pensioen van uw partner (of ex-partner) beschikbaar komt, blijft uw inkomen wellicht stabiel. Op de website van uw pensioenfonds staat tegenwoordig een tool waarmee u met uw inkomen kunt spelen (bijvoorbeeld ‘mijnabp.nl’).

Dan kan er van alles gebeuren in het leven:

U raakt uw bijbaantje kwijt (of u heeft er geen zin meer in),

U of uw partner overlijdt. Hoe is het gesteld met het nabestaandenpensioen? En let op: bij sommige regelingen van het ABP kan uw pensioen dalen! Het is goed om voorbereid te zijn. Informeer bij uw pensioenfonds.

Ziekte. Veel ouderen hebben te maken met zorgkosten. Het is goed om wat geld achter de hand te hebben voor dit soort tegenvallers.

Uitgaven

Gaan we naar de uitgaven. De belangrijkste: het huis. Heeft u een eigen huis, dan kunt u nog eens nagaan of het zinvol is extra af te lossen. Maar ook om te kijken of het rendabel is in uw huis te investeren, bijvoorbeeld om uw huis energiezuiniger te maken. OOk is het goed om geld te hebben voor een eventuele traplift; u kunt dan langer thuis blijven wonen.

Elk jaar alle verzekeringen nog eens tegen het licht houden kan ook veel geld opleveren. Op verschillende websites kunt u bedragen en voorwaarden met elkaar vergelijken. Overstappen kan honderden euro’s opleveren. Of wellicht heeft u nog verzekeringen lopen die u niet meer nodig heeft maar vergeten bent op te zeggen. Om een goed overzicht van uw uitgaven te krijgen gaat u naar www.nibud.nl

Sparen en schenken

Veel ouderen willen iets achterlaten voor hun (klein)kinderen. Allereerst moet u natuurlijk zorgen dat u een financieel tegenvallertje zelf op kunt vangen. Maar de meeste mensen laten geld liever achter aan het nageslacht dan aan de fiscus. En het is leuker om met de warme dan met de koude hand te geven. De tarieven zijn overigens tegenwoordig voor schenken en erven hetzelfde. Maar door nu al belastingvrij te schenken, betalen uw nazaten straks wellicht minder erfbelasting.

Op de website van de belastingdienst vindt u de tarieven en de vrijstellingen. Een beetje met geld spelen op zo’n regenachtige dag kan dan opeens toch weer leuk worden.

Handige links:

www.nibud.nl

www.belastingdienst.nl

www.mijnpensioenoverzicht.nl