Zonder ouderen stort het vrijwilligerswerk in

Lees meer

Afdelingen ANBO-PCOB

Lees meer

Wat doet ANBO-PCOB voor uw koopkracht?

Koopkracht
Team belangenbehartiging ANBO-PCOB
Hero background icon

ANBO-PCOB gelooft in een maatschappij, waarin ieders waarde en kwaliteiten tot op hoge leeftijd worden erkend en benut. De inkomenspositie van senioren moet in verband daarmee zodanig zijn, dat de participatie en integratie in de samenleving maximaal zijn.

De koopkracht van gepensioneerden moet wat ANBO-PCOB betreft gelijke tred houden met die van de totale bevolking. Waarom? Boodschappen bijvoorbeeld kosten voor gepensioneerden net zoveel als voor werkenden.

Grote verschillen

Het is hard nodig om het bestaande verschil in koopkrachtontwikkeling weg te werken. In de periode 2011 tot 2022 bijvoorbeeld zijn gepensioneerden er in koopkracht nauwelijks op vooruitgegaan. Voor werkenden steeg de koopkracht in deze periode tot wel 30 procent! Er zijn wel grote verschillen zichtbaar binnen de groep gepensioneerden. Huishoudens met een relatief hoog aanvullend inkomen boven op de AOW zijn er in die periode in koopkracht tot 11 procent op achteruitgegaan. Voor AOW’ers die geen of een klein aanvullend pensioen hebben steeg de koopkracht wel, tot ruim 14 procent.

Ingehaald door inflatie

Belangrijk vinden wij ook hoe het inkomen zich ontwikkelt ten opzichte van de inflatie. Als het inkomen sneller stijgt dan de inflatie, stijgt de koopkracht. Bij veel gepensioneerden was dit dus niet de situatie; ze worden door de hogere inflatie als het ware ingehaald. De kern van koopkrachtbehoud en -verbetering ligt aan de inkomenskant; een verhoging van het bruto-inkomen levert een betere koopkracht op. Maar niet als de overheid andere maatregelen neemt die de koopkracht negatief beïnvloeden. Verhoging van het tarief voor de inkomstenbelasting kan een hoger bruto-inkomen volledig tenietdoen.

Pensioenen nauwelijks verhoogd

De meeste gepensioneerden hebben geen invloed meer op de hoogte van hun inkomen. Hun koopkracht is sterk afhankelijk van de verhoging van de AOW en het aanvullende pensioen. Juist de aanvullende pensioenen zijn tot 2022 nauwelijks verhoogd. Dit had dus vooral een negatief effect op de koopkracht van gepensioneerden met een hoger aanvullend inkomen. De meeste pensioenfondsen hebben vanaf 2022 de pensioenen wel weer verhoogd. Maar ook dat gebeurde niet door invloed van gepensioneerden; als gevolg van geopolitieke ontwikkelingen in Europa steeg de rente fors, zodat pensioenfondsen de pensioenen konden verhogen.

Onze speerpunten

ANBO-PCOB spant zich voor u in om uw koopkracht te verbeteren. Dat doen wij door beïnvloeding van het koopkrachtbeleid van de overheid. In ieder geval bij de jaarlijkse begrotingsbehandelingen (Prinsjesdag), maar zeker ook bij individuele Kamerleden.

Onze actuele speerpunten zijn:

  • Handhaving koppeling AOW en minimumloon
  • Eerlijke overgang voor gepensioneerden naar het nieuwe pensioenstelsel
  • Invoering van fiscale maatregelen voor ouderen met een laag inkomen

Alles is duurder nu

Prijzen nu en 10 jaar terug

Gepensioneerden gingen er de afgelopen tien jaar nauwelijks op vooruit. Gepensioneerden met een relatief hoog pensioen gingen er in koopkracht zelfs op achteruit. Sommigen zelfs 10,9%. Terwijl alles wel duurder werd. We hebben de grootste stijgers voor u op en rijtje gezet.