30 september 2024
In 2023 overleden 7.000 inwoners van Nederland doordat ze per ongeluk vielen, struikelden of uitgleden. Dat is 12 procent meer dan in 2022 en bijna vier keer zo veel als twintig jaar eerder.
De stijging van het aantal dodelijke valongelukken gaat samen met de groei van de oudere bevolking, maar ook per duizend inwoners in elke leeftijdsgroep vanaf 60 jaar is er een stijging. Dat geldt vooral voor vrouwen van negentig jaar of ouder. Van de 7.000 mensen die in 2023 overleden door een val, kregen er 4.500 zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Het overgrote deel van deze mensen woonde in een zorginstelling (86 procent). Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De cijfers zijn vandaag, maandag 30 september, gepubliceerd op de dag dat de valpreventieweek start. Die duurt tot en met 6 oktober.
In 2023 overleden gemiddeld 19 mensen per dag na wat het CBS noemt een ‘accidentele val’. Dat is een situatie waarin iemand per ongeluk valt, struikelt, of uitglijdt en binnen dertig dagen als gevolg daarvan overlijdt. Vallen met een vervoermiddel wordt niet meegerekend, dit wordt geregistreerd als vervoersongeval. Van alle mensen die overleden door een accidentele val, had de helft een gebroken heup als belangrijkste letsel als gevolg van de val. Bij een kwart ging het om hoofdletsel. Van alle overledenen was bij ongeveer 4 procent een accidentele val de doodsoorzaak.
Sinds eind jaren negentig is overlijden door een val de meest voorkomende niet-natuurlijke doodsoorzaak. Vooral de laatste tien jaar stijgt het aantal overlijdens door een val. Van alle mensen die in 2023 aan een niet-natuurlijke doodsoorzaak overleden, overleed 62 procent door een accidentele val (7.000). In 2014 was dit nog 44 procent. Aan andere niet-natuurlijke doodoorzaken overleden minder mensen dan aan een val. Zo overleden 1.800 duizend mensen door zelfdoding, 745 mensen na een vervoersongeval en 103 mensen door moord en doodslag.
In de eerste uitgave van ons nieuwe magazine OuderenWijzer van begin september staan zes tips om vallen te voorkomen. Die tips kunt u ook op deze website vinden. Daarnaast spraken we eerder dit jaar met klinisch geriater Hugo Wijnen en osteoporoseconsulent Mariëlle van Echtelt over (het voorkomen van) vallen. Ook dat interview is terug te lezen: